A fénycsöves világításról és a fénycsőarmatúrákról

A fénycsöves világításról és a fénycsőarmatúrákról

Szerző: -Ismertetők, leírások- létrehozva: 2012 Oct 11 . 0 Hozzászólás.

A köznyelvben sokszor fénycső armatúraként emlegetett klasszikus fénycsöves lámpatestek gyártása, fejlesztése sem állt meg napjainkban.
E közkedvelt világítótestek kiválasztásában próbál segíteni cikkünk.

A fényforrás

Általában klasszikus ún. fluoreszcens fénycső, különböző színhőmérsékletekkel. A legelterjedtebb típusok teljesítmény szerint: 18W, 36W illetve 58W.

A fénycsövek választásánál véleményünk szerint megfelelőek bármelyik neves gyártó standard fénycsövei. Ilyenek a GE (volt Tungsram), Osram, Sylvania illetve a Philips. Magasabb minőségi igények elvárása esetén ajánljuk az ötsávos és speciális fénycsöveket. Üzletünkben mindezeket állandó készleten, raktáron tartjuk. Természetesen a palettán megtalálhatóak a speciális fénycsövek is. Pld. Húspultba, hűtőházba, robbanás biztos, UV, rovarcsapda, germicid stb. fénycsövek is.

Mint napjainkban mindenhova, erre a piaci szegmensre is begyűrűzött a modernkor innovatív világítástechnikai csúcstechnológiája, a LED.
A LED "fénycsöves" lámpatestek jelenleg a legdrágábbak a piacon, azonban a piaci trendek, a tömeggyártás és a folyamatos innovációnak hála egyre olcsóbbak, megfizethetőbbek. Ami miatt ajánljuk ezeket, az a rendkívül kis fogyasztás, extrém hosszú élettartam. Ha hosszú távra tervez, mindenképp e mellett tegye le a voksát. A megtakarítás a hagyományos fénycsöves világításhoz képest akár 60-65% is lehet! Napi 4-6 óra működést feltételezve a beruházás 1-2 év alatt megtérülhet. A LED-es fényforrások élettartama a gyártói specifikációk szerint elérheti az akár 50.000 üzemórát is. A közhiedelemmel ellentétben a gyártók ezalatt azt értik, hogy a LED-ek fényerőcsökkenése ez idő alatt garantáltan kisebb lesz mint 10%!

Természetesen lehetőség van a hagyományos fénycsöves lámpatesteket is átalakítani LED-es technológiára. Ezt akár házilag is megtehetjük. Ehhez az OSRAM speciális LED-es "fénycsöveit" ajánljuk, amihez elegendő a gyújtópatront (vagy patronokat) eltávolítani az armatúrából, majd a hagyományos fénycső helyére behelyezni a LED-es fénycsövet.

A lámpatest

Általában működésük alapján több csoportba sorolhatjuk őket:

Hagyományos magnetikus előtét (KVG) + gyújtópatron
Előnye: olcsó.
Hátránya: viszonylag nagy energiaveszteség, közepes hatásfok, "pislákolva" gyújt, szemrontó 50Hz-es vibrálású a kibocsájtott fény.
Manapság már nem jellemző.

Csökkentett veszteségű hagyományos magnetikus ballaszt (VVG) + gyújtópatron
Relatíve olcsó, a legtöbb hagyományos működtetővel szerelt lámpatest már ilyen. jobb hatásfokú, kevésbé melegszik az előtét. Hátránya, hogy ugyancsak "pislákolva" gyújt, szintén 50Hz-es vibrálású a fénye.

Elektronikus előtét, más néven EVG:
Hátránya: drágább.
Előnye: Megbízható, csendes, hosszabb élettartamú. A fénycsöveket ún. lágy indítással gyújtja, mely megnöveli a fénycsövek élettartamát is, induláskor nincs pislogás.
A magasabb működési frekvencia miatt /30-40 kHz/ a kibocsájtott fény homogén, az emberi szem számára nem érzékelhető vibrálással keletkezik. Hatásfoka mintegy 70-80%

Magnetikus előtétes fénycsőarmatúrák esetén fontos (ajánlott!) fénycső csere esetén gyújtópatront is cserélni. Mi az Osram illetve a GE (General Electric) gyújtóit ajánljuk ehhez.

A lámpatestekbe általában 1, 2, 3 vagy 4 fénycső helyezhető be.
Irodákban, közületekben általában ún. tükrös armatúrákat alkalmaznak, melyek dekoratívak és egyenletes megvilágítást biztosítanak. Cikkünkben nem térünk ki a szórt fényt előállító tükrök sokféleségére (parabola, duplaparabola, V-tükör, G-tükör), valamint a búrák anyagára (üveg, akril, polikarbonát, opál) sem.

További fontos szegmens az ipari fénycsöves lámpatestek. Ebből 1, 2, vagy 3 csöves kivitelt ajánlunk. Természetesen ezek IP65-ös védettséggel készülnek, fröccsenő víz ellen védettek. Más néven por- és páramentes fénycsőarmatúraként halhattak róluk.

Üzletünkben neves gyártók széles armatúraválasztékából választhat, legyen szó akár süllyesztett, akár falon kívüli kivitelről, tükrös vagy por- és páramentes lámpatestről. Mind a hagyományos, mind az elektronikus előtéttel szereltekből ki tudjuk gyakorlatilag azonnal, készletről szolgálni.

Speciális igényeket is ki tudunk elégíteni, mint például robbanás biztos lámpatestek, sportlétesítményekhez speciális tornatermi labdavédett armatúrák...
Ha ilyen igénye lenne, várjuk árajánlatkérését elérhetőségeink bármelyikén vagy akár személyesen is.

Valamennyi termékünk minőségi, ellenőrzött gyártóktól származik, CE minősítéssel rendelkezik.

Térjen be üzletünkbe, válasszon Budapest talán legnagyobb fénycsőarmatúra választékából! Szakértő kollegáink segítenek megtalálni mind igényeinek, mind pénztárcájának leginkább megfelelő termékeket.

Megtisztelő figyelmét köszönjük!

A Haluxvill csapata

Utolsó frissítés: 2012 Oct 15

Hozzászólás


Még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!

Szóljon hozzá!

Válasz

* Név:
* E-mail: (Nincs publikálva)
   Honlap: (Honlap címe http://)
* Hozzászólás:
Ellenörző kód:

Rólunk

Haluxvill villanyszerelési anyagok kis és nagykereskedelmével foglalkozik. Üzletünkben több mint 15 000 termék típust találhatnak meg ügyfeleink. Célunk gyors, pontos szolgáltatást nyújtani ügyfeleink számára.

Kapcsolat

+36-1-210-2866, +36-1-793-98-84
+36-1-210-1900, +36-1-793-93-65
+36-30-590-0588
+36-30-231-9367
+36-1-323-0113
+36-23-428-436
info[kukac]haluxvill.hu
bence[kukac]haluxvill.hu

Facebook