Szén-monoxid-érzékelők

Szén-monoxid-érzékelők

Szerző: -Ismertetők, leírások- létrehozva: 2012 Nov 19 . 0 Hozzászólás.

Elindult a fűtési szezon, akarva akaratlanul ezeknek a napoknak, heteknek egyik szükségszerű "sztárjával",
a szénmonoxid érzékelővel foglalkozik cikkünk.

A közhiedelemmel ellentétben a mérgezés lehetőségét akkor sem lehet 100%-ban kizárni, ha tüzelés-, illetve füstelvezetéstechnikai berendezésink megfelelően, rendszeresen karban vannak tartva. Ennek kizárására, megelőzésére mindenképpen javasoljuk lakásunkba szénmonoxid-érzékelő telepítését.

Néhány, sajnos talán még nem kellőképpen közismert tény az alattomos gyilkosról:

A CO kémiai képletű, szén-monoxidot egyetlen érzékszervünkkel sem érzékelhetjük. Színtelen, szagtalan,
a levegőnél valamivel könnyebb, rendkívül mérgező gáz, ami már kis koncentrációban is súlyos mérgezést okozhat.
A mérgezés oka, hogy a szervezeten belül az oxigénszállításért felelős vér hemoglobinjában található vasatomhoz már nagyon kis koncentrációban is könnyen  és visszafordíthatatlanul kötődik, megbénítva ezzel az oxigénszállítást, emiatt a szén-monoxid gyakorlatilag fulladásos halált okoz.
A mérgezés jellemző tünetei: szédülés, émelygés, hányinger, gyengeség-érzés, amit később eszméletvesztés, esetleg halál követ. A tünetek jelentkezése a mérgező gáz koncentrációjától függ.
Mivel a szén-monoxid sűrűsége csak 3...4%-al kisebb, mint az ugyanolyan hőmérsékletű levegőé,
a tévhitekkel ellentétben a melegebb levegőhöz hasonlóan  zárt terekben a magasabb részeken fog először felgyülemleni.

Lehetséges források
Szén-monoxid kizárólag tökéletlen égés során keletkezik, aminek számos különböző oka lehet:

  • a tüzelés- (esetleg melegítő- vagy főző-/sütő-) berendezés nem megfelelő állapota;
  • a nyitott égésterű tüzelőberendezés füstelvezetésének elégtelen volta;
  • a nyitott égésterű tüzelőberendezés helyiségének elégtelen levegőellátása;
  • a tüzelőberendezés nem körültekintő, nem előírás szerinti használata.

Magyarországon a legtöbb tragédiát a kéményekbe kötött fűtő, illetve vizet melegítő gázkészülékek tökéletlen égése okozza. Ezek elkerülésére feltétlenül szükséges a tüzelőberendezés és a kémények az előírásoknak megfelelő telepítése, kialakítása és a rendszeres - célszerűen a fűtési idény előtti - ellenőrzése, illetve karbantartása, mivel a kémény a tüzelőberendezés szerves része!

Emberi hanyagság, elővigyázatlanság

A füstelvezetést gátolhatja az eltömődött, vagy a tüzelőberendezéshez nem megfelelően "illesztett" (méretezett) kémény. A kémények eltömődését legtöbbször helyükről kiesett téglák, habarcsdarabok
(falazott kémények esetén) okozhatják.

Nyílászárók cseréje

Jól működő és megfelelően karbantartott tüzelőberendezés és kémény esetén is bekövetkezhet szén-monoxid-mérgezés, ha a tulajdonos(ok) - rendszerint melegebb évszakban - energiatakarékossági okokból kicserélik a nyílászárókat (vagy csak utólag szigetelik őket). Ilyenkor a javuló légzárás miatt a nyitott égésterű tüzelőberendezések nem kapnak elegendő oxigént, ami szintén tökéletlen égést okoz. Ilyenkor légbevezető(k) felszerelése szükséges (ajtóra vagy falra). A tüzelőberendezés helyiségében különösen akkor fontos légbevezetést biztosítani, ha az kisméretű (kis légterű) és zárható (például fürdőszoba).

Szén-monoxid-érzékelők

Az utóbbi évek tragédiái miatt sajnos "divatba jöttek" a CO érzékelők. Ha környezetükben a szén-monoxid koncentrációja egy bizonyos szintet elér, akkor éles hanggal jeleznek. Emellett "teszt" funkcióval is kell,
hogy rendelkezzenek.
Lényeges szempont, hogy az érzékelő jelezze esetleges meghibásodását, a tápláló zsebtelep lemerülését, valamint az élettartama végét: ezek fény- (LED) illetve hangjelzéssel történhetnek. A szén-monoxid-érzékelők élettartama életvédelmi okokból erősen korlátozott: általában 2, max. 6 év, vagyis fűtési idény, amit a leírásuk pontosan tartalmaz!
Léteznek digitális szén-monoxid-érzékelők is: ezek az előzőeken kívül a pillanatnyi, illetve egy adott időszak legnagyobb (de még veszélytelen) szén-monoxid-koncentrációját is meg tudják jeleníteni kijelzőjükön.
Olyan szén-monoxid-érzékelőket is gyártanak, amelyek füst, vagy más veszélyes gáz (például PB-, földgáz, szén-dioxid) érzékelése esetén is riasztanak.

Tápellátásuk, telepítésük

A szén-monoxid-érzékelők tápellátást igényelnek, ami történhet a 230 V-os villamos hálózatról adapterrel, és/vagy közönséges telepről-elemről.
Ha a tüzelőberendezésünk működtetéséhez szükséges a villamos hálózatról történő tápellátás (ilyenek általában a "cirkó" vagy "kombicirkó" berendezések), akkor szén-monoxid-érzékelőnk is működhet arról: hiszen egy esetleges áramkimaradás bekövetkezése esetén a tüzelőberendezés sem működhet, így szén-monoxid sem keletkezhet. Ha azonban a tüzelőberendezésünk működéséhez nem szükséges a villamos hálózat (kandalló vagy cserépkályha esetén), akkor elemről vagy szünetmentes tápegységről működő szén-monoxid-érzékelőt kell alkalmazni. Az elemről működő érzékelők másik fő előnye olcsóságuk mellett, hogy könnyedén áthelyezhetők egyik helyről a másikra.
A szénmonoxid-érzékelők nem csak önmagukban, mint különálló eszközök alkalmazhatók:
ha rendelkeznek megfelelő kimenetekkel, akkor az épület vagy a lakás biztonsági rendszerébe is integrálhatók - természetesen szakember által. Ha az érzékelő rendelkezik relékimenettel, akkor az esetleges riasztás egy távolabbi helyre is befuthat, megszólaltathatja a betörés- vagy a tűzjelző rendszer hangjelzőit is, továbbá ventilátor(oka)t is működésbe hozhat az életveszély csökkentése érdekében. Végezetül pedig ha az érzékelők rendelkeznek ún. párhuzamosító kimenettel, akkor egy érzékelő riasztása esetén az összes összekötött érzékelő riasztani fog.

Elhelyezésük

Általánosságban szólva szén-monoxid-érzékelőt ajánlott felszerelni minden olyan helyiségben, ahol nyitott égésterű tüzelőberendezés működik, a tüzelőberendezéstől mintegy 1,5…3 m távolságra. Mivel a szén-monoxid sűrűsége kevéssel kisebb, mint a levegőé, ezért a meleg levegőhöz hasonlóan először közvetlenül a mennyezet alatt fog összegyűlni: ezért az érzékelőket a mennyezet közelébe
(az ablakok és ajtók felső éle fölé), vagy magára a mennyezetre (a nyílászáróktól, sarkoktól, falaktól kissé távolabb) célszerű felszerelni. Ha csak egy darab érzékelőt akarunk vagy tudunk felszerelni, valamint a tüzelőberendezés nem a hálószobában van, akkor az érzékelőt a hálószobába, vagy annak bejárata közelébe telepítsük. Azokban a helyiségekben, amelyek viszonylag távolabbra esnek a tüzelőberendezéstől
az érzékelőket fejmagasságban helyezzük el (~150 cm, hálószobában: ~60 cm).

A szén-monoxid-érzékelők karbantartást rendszerint nem igényelnek (ha az elemcserét nem vesszük annak). Csupán arra kell figyelni, hogy oda szereljük őket, ahol nem károsodhatnak vagy rongálódhatnak meg; ahol szabadon "jár" a levegő (tehát ne függöny, szekrény mögé), viszont nincs huzat (mint például az ajtók mellett) és nagy nedvességtartalom sem. Ne tegyük ki nagyon nagy (>40 °C) és kis hőmérsékleteknek (<-10 °C) sem.
Ha a szén-monoxid érzékelő riaszt, azonnal menjünk szabad levegőre. Közben pedig - ha nem kell életet menteni, és módunk van rá - kapcsoljuk ki a gyanús tüzelőberendezést (vagy annak tüzelőanyag- esetleg áramellátását), és nyissunk ki minél több nyílászárót, hogy átszellőzzön a lakás. Az esetleges  mérgezés súlyosságától függően hívjuk a mentőket is! A közvetlen vészhelyzet elmúltával (miután az érzékelő már
nem jelez) feltétlenül nézessük át a tüzelőberendezést és annak kéményét!

Természetesen üzletünk kínálatában is szerepelnek az ellenőrzött minőségű, tipusengedélyezett CO-érzékelők.

Utolsó frissítés: 2012 Nov 22

Hozzászólás


Még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!

Szóljon hozzá!

Válasz

* Név:
* E-mail: (Nincs publikálva)
   Honlap: (Honlap címe http://)
* Hozzászólás:
Ellenörző kód:

Rólunk

Haluxvill villanyszerelési anyagok kis és nagykereskedelmével foglalkozik. Üzletünkben több mint 15 000 termék típust találhatnak meg ügyfeleink. Célunk gyors, pontos szolgáltatást nyújtani ügyfeleink számára.

Kapcsolat

+36-1-210-2866, +36-1-793-98-84
+36-1-210-1900, +36-1-793-93-65
+36-30-590-0588
+36-30-231-9367
+36-1-323-0113
+36-23-428-436
info[kukac]haluxvill.hu
bence[kukac]haluxvill.hu

Facebook